× Deze pagina vertalen?

Neem een Vrije Software PDF lezer!

Het PDF-formaat (Portable Document Format) is een populaire manier om opgemaakte tekst en documenten uit te geven. Er zijn verschillende varianten van PDF, waarvan sommige Open Standaarden zijn, sommige een ISO-goedkeuring dragen en sommige door software patenten bezwaard zijn. U kiest er allicht voor om de varianten te promoten die Open Standaarden zijn, omdat Open Standaarden interoperabiliteit, concurrentie en keuze bevorderen. Lees meer…

Er zijn veel programma's om PDF documenten te lezen en schrijven. Alle PDF lezers in de volgende lijst zijn Vrije Software, zij respecteren uw vier basisvrijheden om ze te gebruiken, te bestuderen, te delen en te verbeteren. Dit geeft u controle over uw computer en helpt u met de bescherming van uw privacy. Lees meer...

Evince

Platforms: GNU/LinuxWindows

De document-lezer van het GNOME-project kan naast PDF ook verschillende andere documentformaten weergeven.

Okular

Platforms: GNU/LinuxWindows

De document-lezer van het KDE-project geeft ook PostScript, DOC, ODT en andere formaten weer. Deze is goed geïntegreerd met de KDE-webbrowsers Konqueror en Rekonq.

PDF.JS

Platforms: Firefox

PDF.JS is geen alleenstaande applicatie om PDF-bestanden te bekijken, maar een plug-in beschikbaar voor verschillende webbrowsers. Het is misschien geschikt voor u als u veel PDF-bestanden online tegenkomt, of u zich in een omgeving bevindt waarin u geen volledige desktop-applicatie kan of wil installeren.

Xpdf

Platforms: GNU/LinuxWindows

Een lichte, eenvoudige PDF-lezer met een envoudige Motif-interface.

SumatraPDF

Platforms: Windows

een vrije PDF, eBook, XPS, DjVu, CHM, Comic Book lezer voor Windows. Sumatra PDF is krachtig, klein, draagbaar en start zeer snel op.

qpdfview

Platforms: GNU/LinuxNetBSDFreeBSD

Een eenvoudige PDF-lezer met tabbladen.

gv

Platforms: GNU/LinuxMac OS X

Een lichte PostScript en PDF-lezer met een xaw3d-interface. Opvolger van ghostview.

ePDFView

Platforms: GNU/Linux

Het doel van ePDFView is een eenvoudige PDF document-lezer te maken, in de lijn van Evince, maar zonder de GNOME-bibliotheken.

Vindaloo

Platforms: Mac OS X

Zathura

Platforms: GNU/Linux

Er bestaan nog andere gepatenteerde alternatieven voor Adobe's PDF lezer, maar, net zoals de PDF lezer van Adobe, is de manier waarop deze programma's werken een fabrieksgeheim en respecteren deze programma's niet uw recht op controle over uw eigen privacy en gegevens.

Merk op dat de meeste vrije besturingssystemen een pakketbeheersysteem hanteren en dat het niet nodig is om handmatig deze bestanden te downloaden van projectpagina's. U zult instructies voor het installeren van deze pakketten kunnen vinden op de website van uw distributeur. De downloadpagina's waar naar wordt verwezen zijn voorzien van de broncode, voor het geval dat u zelf het programma wilt maken.