Avoimet standardit ja PDF

Adobe Systems loi PDF:n vuonna 1993 ja on julkaissut siitä lähtien useita versioita. PDF-määrittelyn eri osista on myös julkaistu standardeja. Tällä sivulla esitellään luettelo PDF-versioista ja niiden avoimen standardin määritelmän mukaisesta tilanteesta.

PDF:n pääversiot

PDF-versiot ennen versiota 1.7

Adoben omia PDF-versioita ei koskaan toimitettu ISOlle eikä yleisesti hyväksytty avoimiksi standardeiksi, vaikka määrittelyt olivatkin saatavilla. Useat avoimet standardit kuitenkin perustuivat osajoukkoihin näistä versioista ja ovat ISOn hyväksymiä. Alempana on lisätietoja PDF:n eri osajoukoista.

PDF 1.7 (2006)

PDF 1.7 on avoin standardi, joka on hyväksytty ISO-koodilla ISO 32000-1:2008. On huomioitavaa, että vaikka Adobe Systems sallii maksuvapaan PDF 1.7:n käytön, muilla yrityksillä on patentteja jotka saattavat haitata standardia. Alempana on lisätietoja PDF:ää koskevista patenttiväitteistä.

PDF 1.7, Adoben laajennustaso 3 (2008)

Nämä laajennukset eivät ole osa ISO-32000:ta mutta niitä saatetaan esittää tiedostomuodon seuraavaan uudistettuun versioon.

PDF-osajoukot

PDF/X

PDF/X-standardi, joka perustui alun perin PDF 1.2:een ja jota on muokattu useaan kertaan, kehitettiin ANSI-järjestön (American National Standards Institute) Graphic Arts Technologies Standards -komiteassa. Sen pääasiallinen tehtävä on palvella värien osalta luotettavana painoalan asiakirjojen vaihtomuotona. Kaikki sen nykyiset ISO-hyväksytyt muunnelmat täyttävät avoimen standardin määritelmän ja ne ovat julkaistu standardina ISO 15930:

PDF/A

PDF/A on PDF 1.4:n osajoukko, joka on suunniteltu erityisesti arkistointitarkoituksiin. Se täyttää avoimen standardin määritelmän ja on hyväksytty standardiksi ISO 19005-1:2005.

PDF/E

PDF/E on PDF 1.6:n osajoukko, joka on suunniteltu erityisesti teknisiä piirustuksia ajatellen. Se täyttää avoimen standardin määritelmän ja on hyväksytty standardiksi ISO 24517-1:2008.

Patenttiväitteet

Adobe Systems antaa maksuvapaan PDF-muotoon liittyvien patenttien käytön missä tahansa PDF-määritelmiin perustuvassa sovelluksessa. Muilla yrityksillä on kuitenkin patentteja jotka saattavat, jos niitä aletaan aktiivisesti käyttää, rajoittaa standardin avoimuutta.