Gebruik een vrije PDF-lezer!

Het Portable Document Format (PDF) is een populair bestandsformaat om teksten en documenten met opmaak te publiceren. Er bestaan diverse varianten van, waarvan sommigen een Open Standaard zijn, sommigen zijn goedgekeurd door ISO en sommigen onderhevig zijn aan softwarepatenten. De versies die een Open Standaard zijn, zijn het beste om te promoten, omdat Open Standaarden garant staan voor interoperabiliteit, concurrentie en keuze. Meer lezen...

Er zijn vele programma's om PDF-documenten te lezen en te schrijven. Alle PDF-lezers in onderstaande lijst zijn Vrije Software, waardoor deze programma's jouw vier basisvrijheden om te gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren respecteren. Dit geeft je zeggenschap over je computer en helpt jouw privacy te beschermen. Meer lezen...

Evince

Platforms:GNU/Linux

De document-lezer van het GNOME-project kan naast PDF ook verschillende andere documentformaten weergeven.

Skim

Platforms:Mac OS X

PDF reader and note-taker for OS X.

SumatraPDF

Platforms:Windows

een vrije PDF, eBook, XPS, DjVu, CHM, Comic Book lezer voor Windows. Sumatra PDF is krachtig, klein, draagbaar en start zeer snel op.

Okular

Platforms:GNU/Linux

De document-lezer van het KDE-project geeft ook PostScript, DOC, ODT en andere formaten weer. Deze is goed geïntegreerd met de KDE-webbrowsers Konqueror en Rekonq.

Xpdf

Platforms:GNU/Linux

Een lichte, eenvoudige PDF-lezer met een envoudige Motif-interface.

PDF.JS

Platforms:Firefox

PDF.JS is geen alleenstaande applicatie om PDF-bestanden te bekijken, maar een plug-in beschikbaar voor verschillende webbrowsers. Het is misschien geschikt voor u als u veel PDF-bestanden online tegenkomt, of u zich in een omgeving bevindt waarin u geen volledige desktop-applicatie kan of wil installeren.

qpdfview

Platforms:GNU/LinuxNetBSDFreeBSD

Een eenvoudige PDF-lezer met tabbladen.

gv

Platforms:GNU/LinuxMac OS X

Een lichte PostScript en PDF-lezer met een xaw3d-interface. Opvolger van ghostview.

sioyek

Platforms:GNU/LinuxMac OS XWindows

A PDF viewer designed for reading research papers and technical books.

Zathura

Platforms:GNU/Linux

Naast de niet-vrije PDF-lezer van Adobe zijn er ook niet-vrije alternatieven, maar de werking ervan is een geheim en deze programma's respecteren noch jouw recht op zeggenschap over je computer, noch jouw privacy en gegevens.

Help ons met het vertalen van de interfaces / de download-webpagina's van jouw favoriete PDF-lezer!

Merk op dat de meeste vrije besturingssystemen een pakketbeheersysteem aanbieden, waardoor het niet nodig is om handmatig bestanden te downloaden van projectpagina's. Instructies voor het installeren van deze pakketten zijn te vinden op de website van je distributie. De downloadpagina's waarnaar verwezen wordt leveren de broncode, waarmee je de software zelf kunt bouwen indien gewenst.