Otvoreni standardi i PDF

PDF je napravio Adobe Systems 1993. godine i od tada je objavljen u nekoliko inačica. Standardi bazirani na podskupovima specifikacija PDF-a također su objavljeni. Slijedi popis inačica PDF-a i njihovo stanje kao otvoreni standard.

Glavne inačice PDF-a

Inačice PDF-a prije 1.7

Iako su specifikacije bile dostupne, Adobeove vlastite inačice PDF-a nikad nisu dostavljene ISO-u ili prepoznate kao otvoren standardi. Ipak, nekoliko otvorenih standarda bazirani su na podskupovima tih inačica i odobreni su od strane ISO-a. Za više informacija pogledajte niže o različitim podskupovima PDF-a.

PDF 1.7 (2006.)

PDF 1.7 je otvoren standard odobren kao ISO 32000-1:2008. Iako Adobe Systems dozvoljava korištenje PDF-a 1.7 bez prethodnog licenciranja, druge tvrtke imaju patente koji mogu i ne moraju opterećivati standard. Za više informacija pogledajte niže o polaganju prava na patente vezane uz PDF.

PDF 1.7, Adobeovo proširenje razine 3 (2008.)

Proširenja nisu dio specifikacije ISO-32000, no mogu biti predložena u sljedećoj reviziji formata.

Podskupovi PDF-a

PDF/X

Standard PDF/X, izvorno baziran na PDF-u 1.2 i od tada promijenjen nekoliko puta, razvio je Odbor za standarde tehnologija grafičkih umjetnosti Američkog nacionalnog instituta za standarde (ANSI). Primarno se koristi u izdavaštvu kao format za razmjenu dokumenata postojanih boja. Sve varijante trenutno odobrene od strane ISO-a kvalificiraju se kao otvoreni standardi i objavljene su kao ISO 15930:

PDF/A

PDF/A je podskup PDF-a 1.4 izrađen posebno za svrhe arhiviranja. Kvalificira se kao otvoreni standard i odobren je kao ISO 19005-1:2005.

PDF/E

PDF/E je podskup PDF-a 1.6 izrađen posebno za tehničke crteže. Kvalificira se kao otvoreni standard i odobren je kao ISO 24517-1:2008.

Polaganje prava na patente

Dok Adobe Systems dozvoljava korištenje bez prethodnog licenciranja bilo kojeg patenta vezanog uz PDF u bilo kojoj primjeni koja se pridržava specifikacija PDF-a, druge tvrtke imaju patente koji, ukoliko ih primijene, mogu ograničiti otvorenost standarda.